De basis: de driehoek van Polano

Huisartsenpraktijk Loksbergen start - topics - tools - diëten - folders - beelden - links

 

topics - dermatologie - magistraal voorschrijven

De basis: de driehoek van Polano

De basis van een bereiding is de belangrijkste component van een dermatologisch voorschrift. Zo zal het juiste actieve product in een verkeerde basis zeker niet het gewenste effect geven.

 

De kracht van de driehoek van Polano is de aanschouwelijke illustratie van de klassieke bases. Het bovenste deel van deze driehoek is de zone van de chronische huidaandoeningen, de basis die van de acute.

 

Dermatologische recepten zijn steeds een samenstelling van grondbases, die op de hoeken van de driehoek te vinden zijn: vet, poeder en water. De verbindingslijnen tussen de hoeken geven de samenstelling weer: een combinatie vet-poeder, vet-water, water-poeder.

 

De combinaties van vet en water worden in de dermatologische receptuur het meest gebruikt. Op deze schuine zijde van de driehoek staan de emulsies. Vet en water zijn alleen verenigbaar bij het gebruik van emulgatoren, die de twee fasen bij elkaar houden. De emulgatoren, die water in de buitenste fase houden zijn o/w-emulgatoren en hebben de kenmerken van vloeistoffen. De emulgatoren, die vet in de buitenste fase houden zijn w/o-emulgatoren en hebben de kenmerken van vet.

 

webdesign dr Vanschoenbeek Jan